Vánoční vaječný likér
Vaječný likér neboli vaječňák, dříve ve Francii nazýván lait de poule (kuřecí mléko), je oblíbeným vánočním přípitkem. Tento lahodný likér si v mžiku můžete připravit doma nejen na Vánoce, výborně se hodí i při přípravě dortových krémů.
Co budeme potřebovat na 1 litr likéru:
4 žloutky
25 g cukru krupice
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání (min 30%)
1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka
1 vanilkový lusk
300 ml kvalitního rumu
Postup přípravy:
V hrnci metličkou vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a zrníčka vanilky z vanilkového lusku (důležité je nenahrazovat vanilkovým cukrem). Směs za stálého míchání pomalu přivedeme k varu, aby směs začala houstnout. Pravá hustota je o trochu řidší než pudink. Poté hrnec odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme pravý kvalitní rum (nedoporučuje se tuzemák). Na závěr přelijeme do likér do litrové láhve nebo do více menších lahviček. Vaječný likér skladujeme v lednici nebo na studeném místě. Alkohol likér konzervuje, proto při správném skladování vydrží až měsíc.
Vyzkoušíte letos domácí vaječný likér? Nechte se inspirovat dalšími vánočními recepty.