Recept pro tento týden: Vánočka
K vánočnímu ránu neodmyslitelně patří vánočka. Zkuste letos namísto kupované zkusit upéct domácí. Vánoční ráno pak bude dvakrát sladší!
Připravte si:
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g krystalového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíci rozpuštěného sádla
- 1 kostku droždí (42 g)
- 1 vejce + 1 žloutek navíc
- 250 ml mléka
- 1/4 lžičky soli
- hrst hrozinek naložených v rumu
- hrst vlašských ořechů
- hrst sekaných mandlí na posypání
- plus: 2 dřevěné špejle a 1 rozšlehané vejce na potření
Jdeme na to!
Droždí nadrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přidejte trochu mléka, potom i vejce a žloutek a promíchejte. Přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.
Hmotu nejprve zpracujte vařečkou. Vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.
Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a hrozinky.
Těsto rozdělte nožem na 8 stejně velkých dílů a ty rozválejte rukama na stejně tlusté prameny. Upleťte dva copy ze tří a jeden cop ze dvou. První cop přeneste na plech a hřbetem ruky svrchu zploštěte. Tak vytvoříte plochu pro další patro. To položte navrch a opět lehce zploštěte. Poslední pletenec už samozřejmě nechte tak, jak je, ale jeho konce zahněte až dospodu prvního patra. Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím pletence definitivně zpevníte.
Troubu předehřejte na 220 °C. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí. Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C. Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.