Jak chutná podzim? Přeci jako dýňové latté!
Podzim už je skoro tady a společně s ním oblíbené podzimní chutě. Zpříjemněte si začátek podzimu, nezoufejte nad koncem léta a hýčkejte své jazýčky. Nechte se inspirovat a pochutnejte si na proslulé pochoutce v podobě dýňového latté. Jeho příprava je více než snadná.
Recept na dýňové latté
Také milujete dýňové latté, ale vždy je vám líto za něj utrácet nehorázné částky? Poradíme vám, jak si snadno připravíte proslulé „Pumpkin spice latte“ u vás doma.
Základem je dýňový sirup, na který budete potřebovat: hrnek vody, ¾ hrnku třtinového cukru, tři celé skořice, půl lžičky muškátového oříšku, půl lžičky hřebíčku a dvě lžíce dýňového pyré (recept na dýňové pyré najdete níže). Příprava sirupu je jednoduchá – přísady vložte do kastrůlku a na mírném plamenu ohřívejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Pozor – směs by se neměla vařit. Hotový sirup přelijte do skleničky a skladujte v lednici.
Tip: Dýňový sirup nebo pyré v ozdobné sklenici je krásný a originální dárek, kterým potěšíte kamarádku, maminku nebo třeba babičku!
Uvařte silné espresso a našlehejte mléko. Sklenici naplňte našlehaným mlékem zhruba do tří čtvrtin a po lžičce pomalu vlijte připravenou kávu, kterou předem smícháte se lžičkou (nebo dvěma) sirupu. Nápoj můžete sirupem ještě pokapat a ozdobit skořicí.
Jak na dýňové pyré?
Na dýňové pyré budete potřebovat jen jednu ingredienci – dýni. Nejprve ji rozpulte, vydlabejte semínka a obě půlky vložte do trouby. Pečte na 180 °C zhruba hodinu, dokud nepůjde dýně propíchnout špejlí. Poté nechte vychladnout. Po vychladnutí vydlabejte dužinu a rozmixujte ji do hladka. Rozmixované pyré vložte do cedníku a nechte přes noc vykapat v ledničce. Ale pozor, cedník by se neměl dotýkat dna mísy nebo hrnce, do kterého pyré odkapává.
Hotové pyré uchovávejte v chladu (v lednici nebo mrazáku). Hodit se vám bude nejen na přípravu sirupu, ale můžete s ním dochucovat polévky, omáčky i dezerty.
Tip: Jakmile si připravíte dýňové pyré a dýňový sirup do zásoby, příprava samotného nápoje už vám zabere jen několik okamžiků.